Pekingben már nem a vírus miatt kell maszkot hordani

2021. április. 17 13:42

Öt hét alatt a harmadik porvihar borítja sárga ködbe Kína fővárosát, ismét jelentősen romlott a levegő minősége.

Az erős szél homokot és port sodort a Mongólia déli részén és Kína északi részén található Góbi-sivatagból Pekingbe, helyi idő szerint csütörtökön délután, egy rövid zivatar után. A levegőben lebegő finom por miatt a látótávolság 3-5 kilométerre csökkent csütörtök estére.

“Nem érzem jól magam”- nyilatkozta a The Guardian-nak Gary Zi, a pénzügyi szektorban dolgozó 48 éves pekingi lakos, miközben rámutatott, hogy az idén több porvihar sújtotta már a várost. “A levegő minősége sokkal rosszabb, mint az előző években” -tette hozzá az interjú során. “A légzés nehézzé válik, a homok a szemedbe és az orrodba kerül”.

A Kínai Meteorológiai Intézet szerint a a levegőben lévő homok mennyisége ezúttal kevesebb, mint a két márciusi homokviharban volt. A mostani esetben azonban a szélsebesség nagyobb volt, ami lehetővé tette, hogy a homok és a por nagyobb területen terjedjen el.

A Plume Labs mérései szerint a levegőminőségi index (AQI) Pekingban elérte a 467-et. Amikor ez a szám eléri a 100-at vagy annál magasabbat, akkor a területet nagyon magas szennyezettségűnek tekintik.

A fő szennyező anyagok a PM10 és a PM2,5 voltak. Előbbi a légutakba, utóbbi pedig a véráramba is be tud kerülni. Ezeket a részecskéket az emberi egészségre nézve a legveszélyesebb szennyezésnek tekintik.

A porfelhő pénteken tovább terjedt kelet felé Kína északkeleti részén és a Koreai-félszigeten. Az alábbi műholdképen a sárga színekkel jelölt területeken tapasztalható magas por- és homokkoncentráció.

Kép forrása: CIRA RAMMB

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.