Pénteken ismét kialakulhatnak heves zivatarok

2018. május. 03 14:15

Az Olaszország felett örvénylő mediterrán ciklon pénteken kissé közelebb kerül hazánk térségéhez, emiatt a délnyugati tájakon kedvezővé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához.

Csütörtökön délután, este kis valószínűséggel a nyugati, délnyugati határ közelében fordulhat elő néhol (várhatóan nem heves) zivatar. Pénteken zivatarokra elsősorban az ország nyugati felében számíthatunk szórványosan. Ezen a területen belül nyugat-délnyugaton heves zivatar is kialakulhat, amelyeket viharos széllökések (60-75 km/óra), nagyobb átmérőjű jégszemek (1-3 centiméter), valamint lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméter) is kísérhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre öt délnyugati megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.