Perzselő forróság sújtja Nyugat-Európát

2022. július. 19 12:42

Intenzív hőhullám teszi próbára Nyugat-Európát, Franciaországban több helyen 40 fok felett a hőmérséklet. Angliában ma tetőzik a hőség.

Hőhullám okoz elviselhetetlen hőséget Nyugat-Európában. A rekordokat döntögető forróság tegnap Franciaországban 42,7 fokkal tetőzött, Nagy-Britanniában pedig megközelítette a hőmérséklet a 38 fokot – ma azonban még melegebb idő várható a térségben. Komoly megterhelést jelent a hőség mind a természet, mind az emberi szervezet számára, ugrásszerűen megnőtt az ellátottak száma a kórházakban.

A szárazság a rendkívüli meleggel karöltve komoly erdőtüzekhez vezetett Franciaországban és Spanyolországban; ezreket evakuálnak a hatóságok.

Mért maximumhőmérséklet július 18-án:

Térképek forrása: meteociel.fr

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.