Pirosba borult az ország, a legmagasabb figyelmeztetést adták ki

2024. július. 11 11:15

Tovább terjeszkedik a forróság, 7 vármegye kivételével a legmagasabb, piros szintű figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt.

Csütörtökön az ország nagyobb részén 29 fok körül vagy felett, az északnyugati megyékben és az Északi-középhegységben 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Ma a délnyugati megyékben kisebb valószínűséggel, másutt elszórtan fordulhatnak elő rövidebb életű zivatarok a déli óráktól estig, helyenként viharos széllökéssel (60-80 km/h, egy-egy helyen > 80 km/h), intenzív csapadékkal (15-25 mm, lokálisan – nagyobb eséllyel a középső tájakon – akár efelett), jellemzően kisebb méretű jéggel (általában 2 cm alatti átmérővel). Az előttünk álló éjszaka elsősorban az ország északi felében, északnyugaton, illetve részben a középső területeken valószínű zivatarok előfordulása néhol intenzív csapadék (15-25 mm), jégeső (jellemzően 2 cm alatti átmérővel) kíséretében.

Zala, Somogy és Baranya vármegye kivételével az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt, míg magas középhőmérséklet miatt szintén figyelmeztetés érvényes. A legmagasabb, piros figyelmeztetés van érvényben csütörtökre Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Az ország többi részén másodfokú figyelmeztetés került kiadásra.

Pénteken az ország döntő részén 29 fok körüli vagy feletti 24 órás középhőmérséklet valószínű. Déltől, estig az Alföld déli felében kisebb valószínűséggel, másutt elszórtan valószínű előfordulásuk elsősorban az ország északkeleti harmadában, északon a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel.

A harmadfokú figyelmeztetés még nagyobb területen érvényes a magas középhőmérséklet miatt, csak Nógrád, Vas és Zala megyében maradhat 27 fok körül a napi átlag, a többi vármegyében a 29 fokot is meghaladhatja. Zivatarok miatt a déli területek kivételével továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.