Programajánló: Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllőn

2021. szeptember. 10 11:26

Megéri Gödöllőre látogatni a hétvégén, kicsiknek és nagyoknak is értékes, szemléletformáló programokkal készülnek a szervezők.

Éppen ezen a hétvégén, szeptember 10-12. között kerül megrendezésre idén már hetedik alkalommal a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllőn. Játékos, interaktív ismeretterjesztő programokkal, hulladékokból tervezett különleges szoborkiállítással, zenével és filmvetítéssel várják a szervezők az érdeklődőket. A fesztivál idén az “Érzékeny Bolygó” témamegjelölés köré szerveződik; ezen a hétvégén minden a természetről, a természet- és környezetvédelemről, az “Érzékeny Bolygó” megismeréséről szól a művészet és a játék eszközein keresztül.

Az alábbiakban a rendezvény hivatalos programfüzetéből szemezgetünk. Minden program ingyenes.

Trash Art szoborkiállítás

A Fesztivál egyik legsikeresebb kezdeményezése évről évre. Idén közel 40 szobor lesz látható, mely a Trash Art Magyarország történetének legnagyobb kiállítása. A látszólag értéktelen hulladékból, emellett lebomló, környezetbarát anyagokból készült, különleges és látványos művek hazánk nagyvadjait, valamint az ember és környezetének viszonyát mutatják be.

Készítő: Aztakeservit Értékőr Egyesület; Ferenczi Zsolt, Kocsis Viktor, Kerékgyártó Tamás, Bakallár Benjamin. Fénykép: Kiderül.hu

Élő szobrok

Blaskó Borbála saját rendezésű darabjának jelenet-foszlányait hozza Gödöllőre. A hagyományos értelemben eldobásra, szelektálásra szánt különböző minőségű és textúrájú anyagokból összeállított mozgóképek, érzelmi állapotok bemutatása a szándék, a díszlet pedig használati tárgyakból készül.

Filmszemlék

Színvonalas válogatást tárnak elénk a szervezők: 6 vetítési helyszínen 100 filmet láthatnak az érdeklődők. Tisztelettel megemlékezve az idén 95 éves David Attenborough munkásságáról, az idei évben két filmje is látható lesz: „Attenborough – egy vadregényes élet” és az „Attenborough csodálatos világa”.

Nemzeti parkjaink bemutatkozása

Hazánk mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik a Fesztiválon. Tematikus kalandtúrával várják a családokat és a gyerekeket. A Gödöllő Királyi Kastélyban és parkjában, a „zöldforgatagban” átfogó képet kapnak a látogatók az ország természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról, megkóstolhatják a különleges Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékeket, bekapcsolódhatnak a hagyományőrző kézművesek munkájába.

Természet- és környezetvédelmi vásár

A nemzeti parkokkal együtt közel 60 kiállító képviselteti magát a rendezvényen, minden kiállító célja a tevékenységének bemutatása játékos formában a családok és a gyerekek számára.

A fentiek mellett rengeteg látnivaló és interaktív program várja a Fesztiválra látogatókat. A teljesség igénye nélkül: MÜMÜ – műanyag újrahasznosító műhely, klímasátor, természetfotó-kiállítás, gyermekeknek kézműveskedés természetes anyagokból, “A víz” megjelöléssel 14+1 paravánból álló szabadtéri szemléletformáló kiállítás, de izgalmasnak ígérkezik a szombat este 17:30-tól megrendezésre kerülő gálaműsor is, melyben Trash Dance címmel hulladékból készült hangszereken játszanak a muzsikusok.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.