Rekord alacsony a tengerjég kiterjedése a Déli-sarkvidéken

2022. március. 03 16:35

44 éves rekordról számolnak be a műholdas adatok: a mérések 1979-es kezdete óta az antarktiszi nyarak sorában idén a legalacsonyabb a tengerjég kiterjedése.

Az Antarktiszon sokkal nagyobb a jégfelszín kiterjedésének változékonysága az egyes évszakok között mint a gyakrabban emlegetett Északi-sarkvidéken. Az antarktiszi tengerjég szeptember, október környékén éri el maximális kiterjedését, szeptember végén 16 millió négyzetkilométer körüli a jégfelszín mérete. A minimum február végén mérhető, ekkorra hozzávetőleg 2 millió négyzetkilométerre apad a jég mennyisége. Néhány helyen a kontinens partvidéke melletti tengerjég teljesen elolvad a nyári időszak során.

További különbség Földünk két pólusa között, hogy míg az 1979-ben megkezdett műholdas megfigyelések alapján az Északi-sarkvidéken gyors ütemű, drámai változások történnek, jelentős mértékben csökken a jégborítottság, az Antarktisz teljes területének átlagában sokáig összességében nőtt a tengerjég kiterjedése, bár kisebb mértékben, mint az Északi-sarkvidéken tapasztalható veszteség.

A 2000-es évekig mindössze nagyon lassú jég-gyarapodás volt megfigyelhető Antarktisz térségében, majd a rendszer kibillenésének első, figyelmeztető jele a 2000-es évektől egyre gyorsuló gyarapodás lehetett. 2014-ben jegyezték az eddigi legnagyobb jégkiterjedést, majd igen váratlanul drasztikus visszaesés volt tapasztalható az ezt követő három évben, mely a valaha mért legnagyobb negatív anomáliához vezetett 2017-ben.

Tengerjég-kiterjedés anomáliái Antarktisz térségében az 1981-2010-es referencia-időszakhoz (ötnapos csúszóátlagok) képest 1979 januárjától 2022 februárjáig.
Forrás: Zachary Labe; Severe Weather Europe

A fenti ábrán látható, hogy a negatív anomália gyakoribb és jelentősebb az elmúlt években. A 2021-2022-es nyár rendkívül enyhének bizonyult az Antarktiszon; a magas hőmérséklet a főn hatással rokon szélviszonyokkal karöltve a szezon végére, 2022 februárjára minden idők legalacsonyabb nyár végi jégkiterjedését eredményezte; 2 millió négyzetkilométer alá csökkent a Déli-óceán jegének területe. Mindez hűen ábrázolja, hogy az éghajlatváltozás Földünk legtávolabbi, zord tájain is egyre nagyobb mértékben érezteti hatását.

A 2022. február 25-én jegyzett tengerjég-kiterjedés az Antarktiszon az 1981-2010-es nyári időszak átlagához viszonyítva. Forrás: Severe Weather Europe

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.