Rekord alacsony vízállások tapasztalhatók a Tisza mellékfolyóin

2019. szeptember. 18 15:46

Az elmúlt hetek száraz időjárását követően a Tisza több mellékfolyóján is rekord alacsony szintet mutatnak a vízmércék.

Tavaly a Duna osztrák és német vízgyűjtőin hullott nagyon kevés csapadék, amely októberben a folyó magyarországi szakaszán többfelé rekord alacsony vízállást okozott. Idén július óta viszont a Kárpátok hegyvonulatain esett a szokásosnál jóval kevesebb eső, emiatt alakulhatott ki a mostani helyzet.

A Tisza felső szakaszán Tiszaújlaknál már napok óta folyamatosan az eddig regisztrált legalacsonyabb érték alatt időzik a vízállás. Ugyanez a helyzet a Szamoson Sülelmednél és Szatmárnémetinél.

A képen: a Szamos vízállása Szatmárnémetinél az elmúlt egy hónapban. Forrás: hydroinfo.hu

A helyzet hasonló az Ung folyón Malomrétnél és Lékárdnál, valamint a Latorcán Szolyvánál is. A Tarca folyó Eperjesnél csökkent az eddig mért legalacsonyabb vízszint alá.

A Sebes-Körösön pedig Csucsánál rekord alacsony a vízszint.

A következő egy hétben jelentősebb csapadék továbbra sem várható a Tisza mellékfolyóin, így még több helyen születhetnek újabb vízállás rekordok, hiszen több mérőállomás esetében is csupán néhány centiméterrel van a vízszint a mérések kezdete óta rögzített legalacsonyabb szint fölött.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.