Rekord alacsony vízállások tapasztalhatók a Tisza mellékfolyóin

2019. szeptember. 18 15:46

Az elmúlt hetek száraz időjárását követően a Tisza több mellékfolyóján is rekord alacsony szintet mutatnak a vízmércék.

Tavaly a Duna osztrák és német vízgyűjtőin hullott nagyon kevés csapadék, amely októberben a folyó magyarországi szakaszán többfelé rekord alacsony vízállást okozott. Idén július óta viszont a Kárpátok hegyvonulatain esett a szokásosnál jóval kevesebb eső, emiatt alakulhatott ki a mostani helyzet.

A Tisza felső szakaszán Tiszaújlaknál már napok óta folyamatosan az eddig regisztrált legalacsonyabb érték alatt időzik a vízállás. Ugyanez a helyzet a Szamoson Sülelmednél és Szatmárnémetinél.

A képen: a Szamos vízállása Szatmárnémetinél az elmúlt egy hónapban. Forrás: hydroinfo.hu

A helyzet hasonló az Ung folyón Malomrétnél és Lékárdnál, valamint a Latorcán Szolyvánál is. A Tarca folyó Eperjesnél csökkent az eddig mért legalacsonyabb vízszint alá.

A Sebes-Körösön pedig Csucsánál rekord alacsony a vízszint.

A következő egy hétben jelentősebb csapadék továbbra sem várható a Tisza mellékfolyóin, így még több helyen születhetnek újabb vízállás rekordok, hiszen több mérőállomás esetében is csupán néhány centiméterrel van a vízszint a mérések kezdete óta rögzített legalacsonyabb szint fölött.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.