Soha nem volt ilyen alacsony a Duna Budapestnél

2018. október. 16 10:49

A negyven napja Közép-Európát sújtó aszály eredményeként sorban dőlnek a rekord alacsony vízállás-rekordok hazánkban.

Hazánkban közel két hete szinte felhős sincs az égen. Szeptember, az első öt napját leszámítva, szintén rendkívül száraz idővel telt. A frontok gyorsvonati sebességgel robogtak át az országon, jelentősebb csapadékot nem hoztak. Hasonló időjárási feltételeket tapasztaltak a Duna osztrák és német vízgyűjtőin is. Ennek következményeként hétfőn Komáromban és Esztergomban új negatív vízállás rekord született.

Kedd reggelre pedig már a fővárosban is 51 centiméter alá apadt a Duna vize, amely szintén új rekord.

A következő két napban várhatóan a folyó délebbi szakaszain is több helyen új rekord születik.

Időjárásunk egyre szélsőségesebb, ezt nem csak a hőmérsékleti rekordok, de a folyók vízállásainak nagy fokú ingadozása is bizonyítja. Azután, hogy 2002-ben, 2006-ban, 2013-ban újabb és újabb rekord magas vízállásokat regisztráltak hazánkban a Dunán, ezúttal a negatív rekord is megdőlt. A két rekord különbsége (891 centiméter és 50 centiméter) közel 8 és fél méter. Vízhozam tekintetében még elképesztőbb a kontraszt, hiszen jelenleg 1000 köbméter alatt van a Duna vízhozama Budapestnél, öt éve pedig 10500 volt a tetőzésnél. A licit pedig minden bizonnyal folytatódik, nem kell sokat várnunk, hogy újabb szélsőségeknek legyünk szemtanúi.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.