Soha nem volt ilyen alacsony a Duna Budapestnél

2018. október. 16 10:49

A negyven napja Közép-Európát sújtó aszály eredményeként sorban dőlnek a rekord alacsony vízállás-rekordok hazánkban.

Hazánkban közel két hete szinte felhős sincs az égen. Szeptember, az első öt napját leszámítva, szintén rendkívül száraz idővel telt. A frontok gyorsvonati sebességgel robogtak át az országon, jelentősebb csapadékot nem hoztak. Hasonló időjárási feltételeket tapasztaltak a Duna osztrák és német vízgyűjtőin is. Ennek következményeként hétfőn Komáromban és Esztergomban új negatív vízállás rekord született.

Kedd reggelre pedig már a fővárosban is 51 centiméter alá apadt a Duna vize, amely szintén új rekord.

A következő két napban várhatóan a folyó délebbi szakaszain is több helyen új rekord születik.

Időjárásunk egyre szélsőségesebb, ezt nem csak a hőmérsékleti rekordok, de a folyók vízállásainak nagy fokú ingadozása is bizonyítja. Azután, hogy 2002-ben, 2006-ban, 2013-ban újabb és újabb rekord magas vízállásokat regisztráltak hazánkban a Dunán, ezúttal a negatív rekord is megdőlt. A két rekord különbsége (891 centiméter és 50 centiméter) közel 8 és fél méter. Vízhozam tekintetében még elképesztőbb a kontraszt, hiszen jelenleg 1000 köbméter alatt van a Duna vízhozama Budapestnél, öt éve pedig 10500 volt a tetőzésnél. A licit pedig minden bizonnyal folytatódik, nem kell sokat várnunk, hogy újabb szélsőségeknek legyünk szemtanúi.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Aluszėkonysãg, koncentrációs problémák és reakció idő növekedés előfordulhat. Migrénes, görcsös fejfájás is kialakulhat.
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas tartományban alakul.
A légnyomás alig változik.