Rekord meleg az óceánok vize

2023. június. 25 23:48

Újabb felkiáltójel az éghajlatváltozás folyamatában: sorra dőlnek az óceánok melegedését jelző rekordok.

Az emberi tevékenység következtében egyre növekvő üvegházgáz-koncentráció miatt rekord meleg az óceánok vize és a víz egyre savasabbá válik. A melegebb óceáni vizekben csökken a vízrétegek keveredése, és ezzel együtt az oxigén- és a tápanyag-ellátottság a tengeri élet számára. Jelentős károkat szenved az óceáni élővilág, megváltoznak az óceáni áramlatok, továbbá a felvett hőtöbblet, az emelkedő vízhőmérséklet a tengerszint növekedését is magával hozza.

A NOAA legfrissebb összefoglalója alapján az óceánok átlaghőmérséklete az elmúlt évtizedek májusi adatsorának tükrében rekord magasnak bizonyult 2023 májusában, mely az idei áprilist követően már sorban a második rekord meleg hónap.

Előzetes becslések alapján 2023 a mérések kezdete óta jegyzett adatsorokban a 10 legmelegebb év között foglal majd helyet, és jó eséllyel még a top 5-be is befér majd.

Térkép: 2023 májusi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (1991-2020). Forrás: NOAA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.