Rekord-sorozat: kedden is országos melegrekord született

2022. január. 05 11:06

Déli, délnyugati áramlással érkezik a meleg levegő hazánk területére, mely napok óta újabb és újabb melegrekordokat eredményez. Szerdán azonban jelentős változás kezdődik.

Január 4-én, kedden is megdőlt az országos napi melegrekord, adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Drávaszabolcson mért 15,7 fok egy 1949-es rekordot írt felül (Ásotthalom, 15,6 fok, 1949). Az idei évben még nem telt el nap új hőmérsékleti rekord nélkül, a szerdán érkező markáns hidegfront azonban véget vet a rekorddöntögető időszaknak.

Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.