Rekordmeleg idővel indított az új év

2022. január. 01 18:41

Több mint 2 fokkal megdőlt az országos napi melegrekord, és majdnem másfél fokkal a budapesti érték. 1921-ben jegyzett rekordok helyett avattunk újakat a mai napon.

Ismét 101 éves rekordok dőltek. Főnyeden 17,5 fokot jegyzett az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely új országos napi rekord. A korábbi értéket több mint 2 fokkal lépi túl a ma regisztrált hőmérséklet (Sopron 15,3 fok, 1921).

A fővárosban is új napi rekord született, Lágymányoson 14,4 fokot mért a mérőműszer (korábbi rekord: Gellért-hegy 13,0 fok, 1921).

Térkép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.