Rekordok sorozatát hozta a megszokottnál jóval melegebb idő

2023. október. 21 14:16

Nyárias jellegeket öltött időjárásunk, október második felében még sosem jegyeztünk ehhez hasonló meleget.

A dél felől hazánk területére áramló, afrikai eredetű levegő szokatlanul meleg időt okozott az országban, az október végi nyárias időben több rekord is született. Október 20-án, pénteken megdőlt a legmagasabb maximumhőmérséklet országos napi rekordja, Tiszaalpáron 30,3 fokot mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb közlése alapján az adatellenőrzést követően további négy rekord is köthető a tegnaphoz:

  • Pér repülőtér állomáson megdőlt az országos napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord, mindössze 19,5 fokig hűlt a levegő.
  • A János-hegyen is igen enyhe volt az éjszaka, mindössze 13,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ami új fővárosi napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord.
  • Budapest Pestszentlőrincen 27,1 fokot jegyeztek, mely új fővárosi napi maximumhőmérsékleti rekord.
  • Szélrekord is született, János-hegy állomáson 21,6 m/s-os széllökést regisztrált a mérőműszer, mely új fővárosi napi legnagyobb széllökés rekord.

Szombaton is rekord dőlhet a megszokottnál jóval melegebb időben.

5 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.