Rekordokban gazdag volt a szombat

2024. február. 11 11:50

Február 10-én az országos és a fővárosi melegrekordok is megdőltek, mind a legmagasabb minimum-, mind a maximumhőmérsékletek tekintetében.

Február 10-én is folytatódott a szokásosnál jóval enyhébb idő, így egy sor rekord lett a múlté ismét.

Megdőlt az országos legmagasabb hőmérséklet rekordja, ugyanis Szegeden 20,2 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, amely egy fokkal magasabb, mint az 1958-ban Ásotthalmon regisztrált 19,2 fok. Nem csak a maximum, a minimum is az eddigi legmagasabb volt. Hajnalra Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig csökkent a hőmérséklet, ami több mint 4 fokkal több, mint az eddigi 8,2 fokos csúcs, amelyet még 2020-ban mértek Babócsán. 

Budapest sem maradhatott le a rekordok soráról, Újpest 18,4 fokkal adta át a múltnak az eddig február 10-én mért legmagasabb fővárosi hőmérséklet rekordját, amelyet Lágymányos állomás tudhatott a magáénak 16,3 fokkal. Az éjszaka is igen enyhe volt, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is mindössze 9,9 fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi szélsőérték 1966-ból származott, a Budapest Országút állomáson mért 7 fokkal. 

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt. 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben áthalad egy hidegfront hazánk felett. emiatt többeknél fokozódik a görcshajlam, előfordulhat fejfájás, magas vérnyomás, szédülés.

A légnyomás emelkedik.