Rendkívül veszélyes most Horvátországban útra kelni

2017. október. 23 11:39

Hétfő estétől a ciklon mögött fokozódik a hideg levegő beáramlása térségünkben, amely nagy széllel jár. A hideg levegő hatalmas erővel tör az Adriai-tenger fölé.

Az északi, északkeleti szél a Dinári-hegységen átkelve 120 – 140 km/órás széllökésekkel bukik alá a tenger felé. Ez a szél az úgynevezett bóra, amely a téli félévben többször is lecsap a tengerparti térségre. Aki most útnak indul, mindenképp számolnia kell azzal, hogy a horvát utakon, autópályákon korlátozásokat, lezárásokat vezetnek be a hatalmas erejű szél miatt. Ekkora szél az autókat elsodorhatja, vagy akár fel is boríthatja az utakon.

Az autózás mellett a vitorlázás is életveszélyes, hiszen a tengeren 70 – 90 km/órás szél dühöng.

Az alábbi térképen látható, hogy a hegyvidék térségében és a tengeren mekkora szelek várhatók kedd reggel. A szél mérséklődésére a kedd délutáni óráktól lehet majd számítani.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.