Ritka jégvirágok nőnek a befagyott tavon

2022. február. 13 11:37

Egy hideg januári reggelen egy légkörkutató ritka és látványos téli jelenséget észlelt egy befagyott helyi tó felszínén.

Eric Snodgrass légkörkutató szokatlan fagyos jelenséget örökített meg egy befagyott tó tetején az illinoisi Mahomet városában egy hideg reggelen, amikor a hőmérséklet -15 fok alá csökkent.

Tanúja volt egy ritka jelenségnek; úgynevezett “fagyvirágok” keletkeztek a jégen. A fagyvirágok a jeges vízfelület tetején fordulnak elő, és nem tévesztendők össze a földön képződő névrokonaikkal.

2009-ben az Északi-sarkvidék kutatói fagyvirágokat tanulmányoztak a tengeri jégen, és képesek voltak reprodukálni őket a laboratóriumban. A fagyvirágok a dérhez hasonló feltételekkel képződnek, kivéve, hogy a víz és a levegő között nagyobb, legalább 15-20 Celsius fokos hőmérsékletkülönbség szükséges a kialakulásukhoz.

Címkék:, , , ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.