Rögtön izgalmakkal indul a hurrikán szezon az európaiak számára

2018. augusztus. 18 9:36

Az idei hurrikán szezon elején járunk és egy trópusi vihar máris Európa felé vette útját. Az Ernesto névre hallgató vihar Írországot és Nagy-Britanniát vette célba.

Péntek délután Ernesto még az Azori-szigetek közelében járt és közel 30 km/órás sebességgel haladt északkeleti irányba az Attlanti-óceán nyílt vizein.

Ernesto egyre szimmetrikusabb feláramlási mezőt mutatott, ami arra késztette a Nemzeti Hurrikánközpontot (NHC), hogy a rendszert trópusi viharrá minősítse.

Ernesto 25 °C-os vizeken halad át, ami éppen a hagyományos 26 °C-os küszöbérték alatt van a trópusi fejlődés számára. A vihar hamarosan sokkal hűvösebb tengerfelszín-hőmérsékletekkel találkozik, mivel ma északkeletre helyeződik át, így Ernesto hamarosan trópusi ciklonná válik, és elkezd egyesülni egy mérsékelt övi ciklon frontjával. A nyugatias szelek övében mozgása felgyorsul, maradványai ezen a hétvégén  söpörnek át Írországon és Nagy-Britannián, nagy esővel és viharos széllel.

Műholdkép Ernestoról az Atlanti-óceán felett:

Kép forrása: NOAA

Ernesto elöregedő trópusi ciklonként éri majd el Írország partjait szombat este:

A ciklon környezetében, Írország délnyugati partjainál várható a legerősebb szél, arrafelé 60-90 km/órás széllökések várhatók. Ez jelentősen elmarad a tavaly októberi Ofélia pusztításának erejétől.

A vihar nem csak nagy széllel, de jelentős mennyiségű csapadékkal is elárasztja a Brit-szigeteket, több helyen 30-50 milliméter zúdulhat le néhány óra leforgása alatt.

Hazánk időjárására semmiféle hatása nem lesz Ernestonak, nálunk folytatódik a kánikula.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.