Rossz minőségű a levegő a nagyvárosainkban

2018. november. 12 10:29

A nyugodt, párás időben a légkör alsó vékony rétegében feldúsult a szennyező anyagok koncentrációja. Javulásra a hét közepén számíthatunk.

Az időjárási viszonyoknak köszönhetően, főleg a nagyvárosokban továbbra is rossz a levegő minősége. Magas a szálló por mennyisége a légkörben, ami rossz hatással van a légzőszervekre. Egészségtelen a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán. Emellett tizenöt település levegő-egészségügyi helyzete kifogásolt minősítést kapott: Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Miskolc, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém. A többi, mérőállomással megfigyelt térség levegőjében a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja az egészségügyi határérték közelében volt.

Néhány helyen a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket. A kisméretű aeroszol részecskékhez hasonlóan a nitrogén-dioxid is csökkentheti a tüdő védő funkcióját és elsősorban légzőszervi tüneteket okozhat.

Az érzékeny lakosságcsoport, főleg az idősek, a kisgyerekek és a légúti betegségben szenvedők számára az a tanács, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kültéren végzett aktív testmozgást, fizikai munkát.

A helyzet várhatóan a hét közepén átmenetileg javulni fog, amikor egy hidegfront hatására mozgalmasabbá válik időjárásunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.