Sándor, József, Benedek, lyukas zsákban hozzák a meleget

2020. március. 17 15:17

A népi megfigyelések szerint szerdán, Sándor napjával megérkezik a meleg idő. Nézzük idén milyen idő lesz a nevezetes névnapok alkalmával.

Sándor, József, Benedek, zsákkal hozzák a meleget, szól a mondás. Az idei évben is teljesül a jól ismert népi regula, azonban mintha patikamérlegen számolták volna ki az enyhe időszakot. Benedek napjának délutánján ugyanis markáns hidegfront éri el hazánkat. A kellemes, meleg, tavaszi időnek jó időre búcsút inthetünk. Vasárnaptól sarkvidéki eredetű, hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, a hőmérséklet a február második felében szokásos szintre esik vissza.

További népi megfigyelések is kötődnek a Sándor és József naphoz. “Ha József napján szél fú, hetekig eltarthat.” Idén József napján nem kell erős légmozgásra számítani, viszont szombattól a hideg idő érkezésével sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél.
A méhészek is nagy gonddal figyelik, hogy Sándor, különösen József napján fúj-e a szél? Ha szélcsendes idő van, sok méz lesz. A jövendölés szerint idén sok méz lesz a kaptárakban, azonban kérdéses, hogy a március végi hideg időjárást, fagyos reggeleket mennyire fogják bírni a méhcsaládok.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.