Sarkvidéki eredetű hideg tör be Európába

2019. szeptember. 12 15:18

Nagy változás várható kontinensünk időjárásában a jövő hét első felében. A sarkvidék irányából nagy mennyiségű hideg levegő indul el Közép- és Kelet-Európa felé.

Pénteken még szinte egész Európában az átlagosnál melegebb időre lehet számítani, ezen belül is Franciaországban, valamint Portugáliában lesz az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb az idő.

Szombat délutántól Kelet-Európát már egy hidegfront éri el, de ez még markáns változást még nem okoz, csupán átmenetileg veti vissza a hőmérsékletet néhány fokkal. Eközben Nyugat-Európában fokozódik a meleg, Franciaországban már többfelé a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet vasárnap délután.

Kedd hajnalban már láthatjuk az alábbi térképen ahogy a hideg levegő dél felé nyomul. A hidegfront ekkor a Belgium-Fehéroroszország tengely mentén helyezkedik el várhatóan. Mozgása nagyon gyors, átvonulását viharos szél és intenzív zivatarok kísérik. A front előtt ugyanakkor a Kárpát-medencébe dél, délkelet felől még meleg levegő áramlik.

Szerdán a front átrobog felettünk és késő estére már a Balkán-félsziget déli részéig jut el. A csúcshőmérséklet hazánkban már mindössze 15 fok körül alakul, amely 6-8 fokkal elmarad a szeptember közepén szokásos értékektől. A viharos északi, északnyugati szél miatt azonban ennél is hidegebbnek fogjuk érezni az időt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön és a nyugati határszélen tartósan megmaradhat a köd, ami nehezíti a közlekedést. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.