Sarkvidéki levegő tör jövő héten Közép-Európára

2018. október. 19 13:33

Egy meglehetősen hosszú ideig tartó meleg, száraz időszak után nagy fordulat várható régiónk időjárásában. Markáns hidegfront érkezésére számíthatunk.

A vasárnap átvonuló hidegfront még csak előfutára lesz a hét közepén érkező, sokkal erősebb párjának. A Brit-szigetektől nyugatra anticiklon alakul ki, amely alapvetően megváltoztatja a frontok vonulási irányát. Kedden hatalmas, hideg légtömeg indul el az Északi-sarkvidék térségéből, amely szerdán már el is éri Közép-Európát.

Az átlagosnál 6-8 fokkal hidegebb levegő árasztja el térségünket, így a jövő hét második felében a maximum hőmérséklet már csak mindössze 10 fok körül alakul. Hajnalban pedig fagyokra kell felkészülni. A gyakran erős, illetve viharos szél miatt azonban hőérzetünk még ennél is alacsonyabb lesz.

A lezúduló hideg levegő természetesen nem áll meg déli határainknál. Még Afrika északkeleti országaiban is komoly lehűlést okoz.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.