Sok a dolguk a mentősöknek a rendkívüli hőség miatt

2017. augusztus. 10 6:14

A több hete tartó hőhullám már az egészséges szervezetet is megviseli, emiatt megszaporodtak a rosszullétek és balesetek hazákban és az egész hőség sújtotta régióban.

A pokoli hőség 11 európai országban okozott veszélyes időjárási körülményeket. A vörös riasztás, a szélsőségesen meleg időjárás akár halálos, végzetes körülményeire figyelmeztet. Még olyan közkedvelt turisztikai célpontokban is kiadták, mint Firenze, Verona, Velence és Róma.

A hatóságok a turistákat is figyelmeztették, hogy a nagy melegben maradjanak védett, árnyékos helyen és vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Olaszországban a kórházakban 15 %-kal megnövekedett a sürgősségi beteg riasztások és ellátások száma. Napégéssel, szívproblémákkal és más hő okozta egészségügyi panasszal fordulnak az emberek orvoshoz. Itt a meteorológusok 40 fok körüli hőséget ígérnek a fővárosra Rómára, amely egészen hétfőig kitart. Olaszországban 26 városban rendelt el a kormány hőségriasztást. Szardínián, ami az ország déli részén található, 42 fok is lehet.

 

 

Hazánkban is teljes gőzzel dolgozik a Mentőszolgálat. A tartós hőség idején több riasztást kapnak a mentők is, 50 %-kal nő meg a hívások száma. Leginkább rosszullétek és balesetek miatt kapnak több segélykérést. Ilyenkor jóval több baleset fordul elő az utakon. 27 Celsius fok felett 6 százalékkal, 32 fok felett 13 százalékkal, 37 fok felett pedig átlagosan 33 százalékkal nő a közlekedési balesetek száma.

Ha az európai döntéshozók nem intézkednek, nem dolgoznak ki megelőzési stratégiát, a hőség által indikált halálesetek az 50-szeresükre nőnek. Az 1981-2010 közötti 3000/éves adatok 2071-re 152000-re nőnek. És Lucifer még az idei nyáron is napokig tombol Európa déli részén.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.