Sok a dolguk a mentősöknek a rendkívüli hőség miatt

2017. augusztus. 10 6:14

A több hete tartó hőhullám már az egészséges szervezetet is megviseli, emiatt megszaporodtak a rosszullétek és balesetek hazákban és az egész hőség sújtotta régióban.

A pokoli hőség 11 európai országban okozott veszélyes időjárási körülményeket. A vörös riasztás, a szélsőségesen meleg időjárás akár halálos, végzetes körülményeire figyelmeztet. Még olyan közkedvelt turisztikai célpontokban is kiadták, mint Firenze, Verona, Velence és Róma.

A hatóságok a turistákat is figyelmeztették, hogy a nagy melegben maradjanak védett, árnyékos helyen és vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Olaszországban a kórházakban 15 %-kal megnövekedett a sürgősségi beteg riasztások és ellátások száma. Napégéssel, szívproblémákkal és más hő okozta egészségügyi panasszal fordulnak az emberek orvoshoz. Itt a meteorológusok 40 fok körüli hőséget ígérnek a fővárosra Rómára, amely egészen hétfőig kitart. Olaszországban 26 városban rendelt el a kormány hőségriasztást. Szardínián, ami az ország déli részén található, 42 fok is lehet.

 

 

Hazánkban is teljes gőzzel dolgozik a Mentőszolgálat. A tartós hőség idején több riasztást kapnak a mentők is, 50 %-kal nő meg a hívások száma. Leginkább rosszullétek és balesetek miatt kapnak több segélykérést. Ilyenkor jóval több baleset fordul elő az utakon. 27 Celsius fok felett 6 százalékkal, 32 fok felett 13 százalékkal, 37 fok felett pedig átlagosan 33 százalékkal nő a közlekedési balesetek száma.

Ha az európai döntéshozók nem intézkednek, nem dolgoznak ki megelőzési stratégiát, a hőség által indikált halálesetek az 50-szeresükre nőnek. Az 1981-2010 közötti 3000/éves adatok 2071-re 152000-re nőnek. És Lucifer még az idei nyáron is napokig tombol Európa déli részén.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatás továbbra sincs és egészen hétfőig nem kell időjárás változásra számítani. Jelenleg az átlagosnál enyhébb az idő. A sok napsütés kedvez a D-vitamin kiválasztásnak, ami erősíti az immunrendszerünket és a csontjainkat. Ma már azonban lesznek tartósan ködös tájak, ahol nem, vagy csak később süt ki a nap. Érdemes kihasználni a jó időt kikapcsolódásra, feltöltődésre, ha az ideje engedi. Jövő héten ugyanis már kevésbé lesz kellemes az idő. A komfortérzetünket nem csökkenti a felhőzet.
A légnyomás nem változik