Súlyos fagykárok Európában

2017. április. 21 6:04

Hideg éjszakán vagyunk túl, egyelőre várjuk a híreket, hogy hazánkban okozott-e fagykárokat a több helyen is nulla foka alá süllyedő hőmérséklet.

Nemcsak hazánkban, hanem Európa nagy részén jóval az ilyenkor megszokottnál hidegebb idő a jellemző, a hőmérséklet 6-8 fokkal marad el az átlagostól.

Már az elmúlt napokban is Franciaország, Németország, Hollandia, Csehország és Lengyelország nagy részén fagyott a reggeli órákban.

Ez sajnos komoly fagykárokkal járt együtt, hiszen ezekben az országokban nagy területen találhatók alma, meggy, cseresznye, szőlő ültetvények, de a fagy kárt tett az éppen virágzó repcében is.

Ukrajnában a gyümölcsfák terméshozama akár 30%-al is csökkenhet a helyi mezőgazdasági szakemberek beszámolói szerint. A fagykár leginkább az ország nyugati és északi területet érinti.

A március végi, április elejei rekord meleg ugyanis előbbre hozta a növények rügyezését és virágzását. A fagykár miatt bekövetkező terméscsökkenés várhatóan jelentősen emeli majd a gyümölcsök árát a nyári hónapokban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.