Szaharai homok árasztotta el a Kanári-szigeteket

2020. február. 25 9:37

Nagy mennyiségű homok került a Kanári-szigetek térségébe, amely a Szahara térségében tomboló vihar következtében került az Atlanti-óceán feletti légkörbe.

Ezt az erős és forró délkeleti szelet “kalima” néven is emlegetik. Hatására a Kanári-szigeteken helyenként 30 fokig emelkedett a hőmérséklet. A vihar még pénteken vette kezdetét majd a hétvégén érte el legnagyobb kiterjedését. Várhatóan a következő napokban, egészen szerdáig hasonló időjárási helyzet várható a térségben. Ezzel az elmúlt 20 év legnagyobb homokkiáramlása jöhet létre a Szahara térségéből.

Az alábbi videón látható, hogy február 21-27. között hogyan alakul a homok koncentrációja Afrika északnyugati tájai felett.

Az alábbi képeken látható a különbség, milyen a látkép a Kanári-szigeteken normál időjárási körülmények között és milyen a szaharai homok érkezése után.

képek forrása: twitter.com

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.