Szaharai homok árasztotta el a Kanári-szigeteket

2020. február. 25 9:37

Nagy mennyiségű homok került a Kanári-szigetek térségébe, amely a Szahara térségében tomboló vihar következtében került az Atlanti-óceán feletti légkörbe.

Ezt az erős és forró délkeleti szelet “kalima” néven is emlegetik. Hatására a Kanári-szigeteken helyenként 30 fokig emelkedett a hőmérséklet. A vihar még pénteken vette kezdetét majd a hétvégén érte el legnagyobb kiterjedését. Várhatóan a következő napokban, egészen szerdáig hasonló időjárási helyzet várható a térségben. Ezzel az elmúlt 20 év legnagyobb homokkiáramlása jöhet létre a Szahara térségéből.

Az alábbi videón látható, hogy február 21-27. között hogyan alakul a homok koncentrációja Afrika északnyugati tájai felett.

Az alábbi képeken látható a különbség, milyen a látkép a Kanári-szigeteken normál időjárási körülmények között és milyen a szaharai homok érkezése után.

képek forrása: twitter.com

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.