Szélsőséges időjárást, az óceánok savasodását hozza az éghajlatváltozás

2019. november. 25 18:20

Újabb adatokat publikált a Meteorológiai Világszervezet a légköri üvegházgázok mennyiségéről, az éghajlatváltozás jelenéről és jövőjéről.

Rekord magas az üvegházgázok koncentrációja a légkörben, adta hírül ma délután a Meteorológiai Világszervezet (WMO; World Meteorological Organization). A szén-dioxid koncentrációja 147%-a az iparosodás előtti szintnek, a metán 259%-ra növekedett, a dinitrogén-oxid pedig 123%-on áll. Mindez hosszútávon tovább súlyosbítja az éghajlatváltozást, tovább emelkednek az átlaghőmérsékletek és egyre szélsőségesebbé válik az időjárás.

1990 óta a hosszú élettartamú üvegházgázok melegítő hatása 43%-kal nőtt, melyért 80%-ban a szén-dioxid felelős. A Föld történetében utoljára 3-5 millió évvel ezelőtt volt ehhez hasonlóan magas a szén-dioxid-koncentráció a légkörben; ebben az időben az átlaghőmérséklet 2-3 fokkal magasabb volt, a tengerszint pedig 10-20 méterrel magasabb. A szén-dioxid több száz évig a légkörben marad, az óceánokban pedig még tovább.

Hathatós intézkedések nélkül az éghajlatváltozással megindult folyamatok lassan visszafordíthatatlanná válnak, melyek súlyos hatással lesznek a Földön élőkre.

Forrás: World Meteorological Organization

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.