Szélvihar és zivatarok miatt figyelmeztetés érvényes

2020. február. 10 12:28

A Nyugat-Európa felett örvénylő viharciklon hazánkban is jelentősen érezteti hatását. Szélviharra és helyenként zivatarok kialakulására számíthatunk hétfőn és kedden is.

Hétfő délutánig a délnyugati szelet kísérő lökések az ország nagy részén meghaladhatják a 60-70, leginkább a Dunántúli-középhegység térségében a 80-90 km/órát. Délután északnyugatira, nyugatira forduló széllel hidegfront érkezik. A legerősebb lökések sok helyen várhatóan elérik a 70-90, elsősorban az Észak-Dunántúlon a 80-100 km/órát. Hétfő estétől a front átvonultával átmenetileg veszít erejéből a szél. A hétfő délutáni hidegfront mentén a Dunántúlon, esetleg az Alföldön a záporok mellett egy-egy zivatar kialakulhat.

Tíz megyében a viharos erejű széllökések miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes, hét megyében pedig a zivatarok kialakulásának lehetősége miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az OMSZ. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden reggeltől ismét sokfelé (legkevésbé délnyugaton) viharossá fokozódó északnyugati szélre lehet számítani, 65-90 km/órás, az északi országrészben a magasabban fekvő hegyvidéki területeken 90 km/órát meghaladó legerősebb lökésekkel. Kedden hajnaltól ismét labilizálódik a légkör és az eső, zápor mellett eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön helyenként kialakulhatnak a reggeli, kora délelőtti órákban zivatarok is. A zivatarokhoz néhol 70 km/órát meghaladó szélroham előfordulhat. Kedden Zala és Baranya megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Kilenc megyében pedig zivatarok kialakulására figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Egymást érik a frontok. A következő napokban is szeles idő várható, ami jelentősen rontja a hőérzetet. Görcsök és migrénes fejfájás kialakulhat. Az ízületeket megviseli a változékony időjárás. Vérnyomás problémák, ingerlékenység, koncentrációs problémák is lehetnek.
A légnyomás ingadozik.