Szeméthegyek borítják Bolívia gyöngyszemét

2021. április. 11 10:17

A Bolíviában található Uru-Uru-tó nagy veszélybe került a hatalmas mennyiségű műanyag-szennyezés miatt. A megnyugtató megoldás még várat magára.

Törmelékhegyek borítják a területet, ameddig a szem ellát. A látkép már nem egy tóra, hanem egy hatalmas szeméttel borított síkságra emlékezetet. A tavat borító műanyag palackok tengere arra kényszerítette a helyi lakosokat, hogy felhagyjanak a korábbi tevékenységeikkel és a városba költözzenek.

kép forrása: https://pledgetimes.com/

“A szemét nagy része Oruro városból érkezik a Tagarete-csatornán keresztül. Az Uru-Uru-tavat érintő műanyag szennyezés egyre nagyobb mennyiségben van jelen” -mondta Limber Sanchez, az Ökológiai és Andokban Élő Népek Központjának munkatársa. Quitaya faluban az emberek nagy része halászattal foglalkozott korábban, de sokan része mára a közeli Oruro városba költöztek. Az Ökológiai és Andokban Élő Népek Központjának sok önkéntes is segít a tó tisztításában, de a szemét elszállítása máig nem oldódott meg. Célul tűzték ki, hogy legalább a tóba vezető csatornát megpróbálják kitisztítani a szeméttől, hogy több műanyag már ne kerülhessen az Uru-Uru-tóba.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.