Szibériai hidegbetörés fenyegeti Európát

2022. november. 24 21:42

Már a jövő hét elején is kisebb ízelítőt kapunk a télből, de az erőteljes hidegbetörés várhatóan december 3-án éri el kontinensünk középső tájait.

A Közép-Európában és a Balkán-félszigeten nagy mennyiségű csapadékot okozó mediterrán ciklon a hétvégén már a Kaukázus felett örvénylik, helyére térségünk fölé észak felől hidegebb levegő áramlik. A hőmérséklet fokozatosan a november végén szokásos érték alá csökken. Az Atlanti-óceán felett ugyanakkor újabb hatalmas ciklon jelenik meg, amely Nyugat-Európa fölé továbbra is enyhe légtömegeket szállít.

A hideg levegő utánpótlása várhatóan még a jövő hét első napjaiban is kitart térségünk felett. A csúcshőmérséklet a régiónk nagy részén már 5 fok alatt alakul, reggelente pedig nagy területen fagyni fog. Jelenetős csapadék nem várható, legfeljebb jelentéktelen eső, a hegyekben hózápor fordulhat elő.

Az idei tél első napja jelentős időjárási fordulatot tartogat, hiszen Nyugat-Európát hidegbetörés éri el. A hosszú ideje tartó enyhe időnek vége szakad. Térségünkbe viszont a jövő hét közepén a Földközi-tenger keleti medencéjéből enyhébb levegő érkezik a magasabb légrétegekben,  amely az év ezen szakaszában borongós, ködös idő kialakulásának kedvez.

December első hétvégéje extrém időjárási forgatókönyvet tartogat, ugyanis Szibéria irányából rendkívül hideg levegő indul meg kontinensünk nyugati és középső területei felé. Az már szinte biztosra vehető, hogy a Baltikumot és Lengyelországot nagyon hideg levegő éri el. Arrafelé napközben sem melegszik fel -5, -10 foknál jobban a levegő, éjjelente pedig akár -20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A Kárpát-medencét 65-70 %-os valószínűséggel éri el a komoly hideg. Amennyiben bekövetkezik, jövő hét végén még napközben is országszerte fagyni fog.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.