Szuperholddal búcsúzik a csillagászati tél

2020. március. 08 9:06

A meteorológiai tavasz már nyolc napja elkezdődött, azonban a csillagászati tavasz majd csak március 20-án veszi kezedét. A hétfőn bekövetkező telihold csillagászati értelemben még a télhez tartozik.

Hétfő este a szokásosnál nagyobbnak és fényesebbnek láthatjuk a teliholdat. A megszokottnál fényesebb teliholdat “szuperhold”-nak is szokták becézni az utóbbi időben. Ilyenkor a Hold pályája több tízezer kilométerrel közelebb esik a Földhöz, ezért látjuk nagyobbnak és egyúttal fényesebbnek is. A Hold már néhány perccel napnyugta előtt felkel, a fővárosban erre 17.20 perckor kerül sor, majd egészen reggel 6.25-ig a horizont felett lesz. Az ország nagy részén nem lesznek alkalmasak a látási viszonyok (térkép alul) a Hold megfigyeléséhez, de a középső országrészben nagy valószínűséggel vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőtakaró.

Aki a sok felhő vagy egyéb elfoglaltsága miatt nem tudja megcsodálni a szuperholdat, idén még áprilisban és májusban sort keríthet az eseményre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.