Szuperholddal búcsúzik a csillagászati tél

2020. március. 08 9:06

A meteorológiai tavasz már nyolc napja elkezdődött, azonban a csillagászati tavasz majd csak március 20-án veszi kezedét. A hétfőn bekövetkező telihold csillagászati értelemben még a télhez tartozik.

Hétfő este a szokásosnál nagyobbnak és fényesebbnek láthatjuk a teliholdat. A megszokottnál fényesebb teliholdat “szuperhold”-nak is szokták becézni az utóbbi időben. Ilyenkor a Hold pályája több tízezer kilométerrel közelebb esik a Földhöz, ezért látjuk nagyobbnak és egyúttal fényesebbnek is. A Hold már néhány perccel napnyugta előtt felkel, a fővárosban erre 17.20 perckor kerül sor, majd egészen reggel 6.25-ig a horizont felett lesz. Az ország nagy részén nem lesznek alkalmasak a látási viszonyok (térkép alul) a Hold megfigyeléséhez, de a középső országrészben nagy valószínűséggel vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőtakaró.

Aki a sok felhő vagy egyéb elfoglaltsága miatt nem tudja megcsodálni a szuperholdat, idén még áprilisban és májusban sort keríthet az eseményre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.