Szupertájfunná fejlődött Wutip a Csendes-óceánon

2019. február. 26 8:13

A valaha megfigyelt legerősebb februári tájfun örvénylik a Csendes-óceánon, 300 km/óra feletti széllökésekkel. Wutip útja során szerencsére nem érint szárazföldet.

A várakozásokkal ellentétben a Wutip tájfun tovább erősödött az elmúlt két napban, február 25-én pedig elérte a legerősebb, azaz 5-ös tájfun kategóriát. Mindez 260 km/órás szelet, 300 km/óra feletti széllökéseket és 918 hPa körüli, rendkívül alacsony középponti nyomást jelent. Wutip az első 5-ös kategóriájú tájfun 2019-ben, de számos rekordot is megdöntött: ő a valaha megfigyelt legerősebb februári tájfun, valamint legerősebb februári Északnyugat-Csendes-óceáni tájfun, de Wutip lett a legerősebb februári trópusi ciklon is a teljes északi féltekén. A legfrissebb műholdképek betekintést nyújtanak Wutip kivételesen szimmetrikus szerkezetébe, látványos középponti zónával (CDO: Central dense overcast – széles középponti, viharos terület, melyet cirkuláció vesz körbe). A szem élesen elkülönül.

Wutip mától hűvösebb vizek felé mozog, várhatóan gyengülni kezd, a hét végére pedig feloszlik. Nem érint szárazföldet.

A japán Himawari-8 műhold felvételei (a műhold 2014 óta működik, valós idejű felvételei szabadon hozzáférhetők)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.