Támad az aszály

2017. június. 11 10:27

Bizonyára sokan örülnek, hogy az utóbbi hetekben alig esett az eső, sok lehetőség nyílik a szabadtéri programok szervezéséhez, de ezzel nincs mindenki így.

A gazdák napról napra egyre izgatottabban figyelik az időjárás előrejelzéseket, hiszen a szórványosan előforduló záporok, zivatarok csak kevés helyen enyhítik a fokozódó csapadék hiányt.

Az ország középső vidékein a legsúlyosabb a helyzet, ott a talaj felső rétegeinek nedvesség tartalma  már csak 30 % körül van, amely nagyon közel van ahhoz a tartományhoz (hervadáspont), amikor a növények egy csepp vizet sem tudnak kinyerni a talajból. Ekkor megkezdődik vegetálásuk, és ha a következő hetekben sem érkezik meg a várva várt kiadós eső, akár ki is száradhatnak. A következő napokban biztosan nem lesz jelentős mennyiségű eső, csak reménykedhetünk, hogy jövő hét vége felé megérkezik.

Nem csak nálunk, hanem például Floridában is tombol a szárazság. A fenti képen látható, hogy tavalyhoz képest mennyivel több barna színű terület van a térképen, amely a talaj rendkívüli kiszáradását jelzi.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.