Támadnak a pollenek: ezektől tüsszögünk majd márciusban

2017. március. 06 14:28

A XX. század második felétől az allergiás betegségek előfordulási gyakorisága drasztikusan megnövekedett. Ez azt jelenti, hogy ez a betegség a népesség kb. 30%-át érinti már. Összeszedtük, hogy márciusban milyen növények virágoznak, az arra érzékenyeknek mire kell odafigyelniük.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről-évre 2-4 százalékkal növekszik. Mivel idén nagyon hideg volt a tél, most több növény is egyszerre virágzik. A szezon ejelén a pollenek csak egy hétig, tíz napig vannak a levegőben, a tavasz második felében viszont, például a kőris – ami erős allergénnek is számít – hosszú ideig okozhat tüneteket.

Mitől vagyunk allergiásak?

Az allergiás emberek az egyébként ártalmatlan anyagokat túlzott immunitással reagálják le. Ezeket az anyagokat nevezzük allergéneknek.
Amikor az allergén bejut a szervezetbe, az ellenanyagot termel. Itt az ellenanyag az úgynevezett hízósejtekhez kapcsolódik. Ez váltja ki a kémiai anyagok termelődését köztük a hisztamint is, ami az allergiás reakciókat okozza.

Ezektől tüsszögünk márciusban:

mogyoró:

A mogyorófélék virágoznak legkorábban. A legnagyobb gondot, a porzós barkái okozzák, mert nagymennyiségű allergén anyagokat termelnek. Termését viszont attól még lehet fogyasztani, hogy a pollenjére érzékeny valaki, kivéve ha tápanyag-allergiás is.

éger:

Nagy mennyiségű pollent termel, viszont ritkán vált ki allergiás reakciókat de akkor is csak helyi tüneteket okoz. Álltalában vízpart mellett és láposoknál található meg. Az égerpollenre érzékenyek az említett időszakban kerüljék a nedves területeket.

Hogyan lesz a pollenből tüsszögés?

A pollenszemcsék bejutnak az orrba, a torokba, ott rátapadnak a kötőhártyára, és  ez váltja ki az allergia jellemző tüneteit. Az ott található szabad idegvégződések ingerlése okozza az orrviszketést és a tüsszögést, a váladéktermelődés fokozódása az orrfolyást. Az orrdugulást az értágulat és a vértelt erek váltják ki, míg az érfalak áteresztőképességének fokozódása ödémához és az orrdugulás krónikussá válásához vezet. Súlyosabb esetekben a folyamat az alsó légutakra is átterjed, és asztmás tünetek jelentkeznek.

 

fűz:

A tavaszi virágzású, pollenje ragacsos és nehéz, ezért a szél helyett a rovarok szállítják szaporítóanyagát. Legnagyobb veszélyt a lakásokban jelent, így óvatosan szellőztessenek az fűzre érzékenyek.

nyárfa:

Belégzéskor erős torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást eredményezhet.

 

 

 

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.