Tavasziasra fordul az idő kontinensünk nagy részén

2019. február. 12 11:24

Európa időjárása a hét második felében egyre nyugodtabbra és enyhébbre fordul. Előbb Nyugat-, majd Közép-Európában is kifejezetten tavaszias időre van kilátás.

Az enyhülés első jelei már kedden megjelennek a Brit-szigeteken, illetve az Ibériai-félsziget térségében. Ugyanakkor Közép-, és Kelet-Európába még erős északi, északnyugati áramlással hideg levegő érkezik.

Csütörtökre a melegebb léghullámok már kiterjednek Észak-Európára is, arrafelé kifejezetten tavasziasra fordul az idő, a hőmérséklet délutánonként többfelé eléri a 10 fokot. Fokozatos enyhülés veszi kezdetét Közép-Európában is. A hideg a Fekete-tenger térségébe és a Balkán-félsziget fölé húzódik vissza.

A hét végére a meleg levegő centruma épp Közép-Európa fölé húzódik, így hazánkban a hét elején tapasztaltnál 6-8 fokkal enyhébb időre számíthatunk. Nyugat-Európában ugyanakkor egy újabb markáns ciklon formálódik, amelynek hatására arrafelé hűvösebbre, szelesebbre, csapadékosabbra fordul az idő.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.