Tél tábornok hamarosan megindítja első támadását

2017. október. 26 15:48

Az előrejelzések mostanra egyértelműen azt a forgatókönyvet támogatják, hogy a vasárnap átvonuló hidegfront után az északi sarkvidékről származó légtömegek árasztják el Közép-Európát.

A jövő hét elején elő kell venni a téli ruhákat, hiszen a tél első hulláma idén meglehetősen korán megérkezik régiónkba.

Nyugat-Európában egy nagy kiterjedésű anticiklon alakul ki, amely megakadályozza az enyhe léghullámok bejutását a kontinens belső területei felé. Ezzel egy időben létrejön egy markáns ciklon Észak-Európa felett, amely a Kelet-Európai-síkság felé veszi útját (alsó térkép), a légörvény mögött árasztja el a hideg, Európa középső és keleti régiót.

A jövő hét első napjaiban az ilyenkor szokásosnál 6-8 fokkal hűvösebb időre van kilátás, a magasabban fekvő területeken már havas eső, futó hózápor is lehet. Az Alpokban és a Kárpátokban pedig többfelé hull majd 30-50 centiméternyi friss hó, így az idei síszezon is elkezdődhet.

Enyhülésre a jövő hét második felében számíthatunk, akkor ismét elérheti a csúcshőmérséklet a 15 fokot.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.