Tényleg piros hó esett

2018. március. 07 13:59

Az elmúlt napokban Észak-Afrika térségéből intenzív déli, délnyugati áramlással nagy mennyiségű sivatagi homok került a légkörbe, amely Olaszországban még a havat is vörösre festette.

A Szaharából érkezett sivatagi por Máltán a látástávolságot néhány kilométeresre csökkentette. Az amúgy napsütéses idő opálossá, homályossá vált.

Másik földközi-tengeri szigeten, Krétán is hasonló jelenséget figyeltek meg:

Szicíliában aranyló sárgává színezte a légkört a sok homok

A műhold felvételen is jól megfigyelhető a sivatagból származó por. A fehér felhők helyenként sárgás, barnás árnyalatúvá váltak.

A kialakult mediterrán ciklonban a nedvesség a homokkal keveredve vörös árnyalatú havat eredményezett Olaszországban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A holnap érkező hidegfront előtt meleg levegő áramlik fölénk. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk országosan magas szintet ér el. A kevésbé jelentős allergének közé tartozó fenyőfélék virágporának mennyisége jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás csökken.