Térképeken a pénteki zivatarzóna útvonala

2021. július. 16 11:01

Délkelet felől kiterjedt zivatarzóna érkezik a kora esti órákban, mely az éjszaka folyamán északnyugat felé vonul hazánkban. Felhőszakadás, viharos szél és jégeső kísérheti útján.

Hidegörvény alakítja időjárásunkat, napközben jellemzően délen és keleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A kora esti óráktól délkelet felől kiterjedt zivatarzóna érkezik, mely fokozatosan északnyugat felé halad az éjszaka folyamán. A legintenzívebb cellákat ekkor már felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméter, esetenként akár 50 millimétert meghaladó mennyiség) kísérheti, emellett viharos (jellemzően 60-80 km/óra, néhány helyen esetleg ezt meghaladó sem kizárt) széllökés és jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres, néhol ezt meghaladó átmérő sem kizárt) is társulhat hozzájuk. A zivatarok a szombatra virradó éjszakába is átnyúlnak, ekkor a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van.

Az alábbi térképek segítségével órás bontásban szemléltetjük, a legfrissebb modelleredmények alapján hol várható csapadék péntek 16 óra és szombat dél között.

Az aktuális csapadéktevékenységet megtekinthetik radarképeinken, de érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Péntek, 16 óra

17 óra

18 óra

19 óra

20 óra

21 óra

22 óra

23 óra

Szombat, 0 óra

Szombat, éjjel 1 óra

Szombat, éjjel 2 óra

Szombat, éjjel 3 óra

4 óra

5 óra

6 óra

7 óra

8 óra

9 óra

10 óra

11 óra

Szombat, dél

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.