Térképeken az újabb esőzés, óráról órára

2023. augusztus. 05 13:24

Több helyen újabb villámfényes éjszaka elé nézünk, zivatarok, heves zivatarok érkeznek szombaton, a délutáni óráktól kezdődően. Károkozó szélrohamok, villámárvíz is felléphetnek a mai napon is.

Továbbra is hullámzó frontrendszer alakítja időjárásunkat. Az átmeneti, nyugalmasabb órákat követően szombat délután ismét beindul a légkör és nagy területen alkalmassá válnak a feltételek zivatarok létrejöttéhez.

A Duna vonalában, illetve attól keletre délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Kiterjedt zivatartevékenység valószínű újra, amely az éjszaka folyamán várhatóan fokozatosan átterjed az északkeleti tájakra is. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti.

A heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (90-110 km/óra feletti lökések) és nagyobb méretű jég (5 centiméter átmérőt meghaladó jégszemek) is előfordulhat. Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt 50-70 millimétert meghaladó mennyiség), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a délutáni, valamint az éjszakai órákban. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi országos átlagos csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt.

Szombaton, a nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására! Erre nagyobb esély a legfrissebb számítások alapján a Dél-Alföldön és a középső vidékeken mutatkozik.

Vasárnap reggel, délelőtt a kiterjedtebb zivatartevékenység súlypontja egyre inkább az északkeleti területekre tevődik át, főként Borsodban, Szabolcsban még előfordulhat akár hevesebb zivatar is erősen viharos széllökések, felhőszakadás kíséretében, esetleg jégeső is lehet.

A Nyugat-Dunántúlon zivatartól függetlenül ma és holnap is összegyűlhet tartós esőből lokálisan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék szombat 16 óra és vasárnap dél között. (A vasárnap délután várható csapadékról a legfrissebb modellfuttatás tükrében vasárnap délelőtt számolunk be.)

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

Térképeken mutatjuk, óráról órára, hol fog esni, vihar
21 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.