Térképen, mikor csillapodik a szél

2023. november. 17 12:15

Kijut a szélből pénteken és szombaton,nagy területen viharos széllökésekre is számítani kell. Mutatjuk, várhatóan mikor szabadulunk a szeles időtől.

Sarkvidéki eredetű, hideg levegő áramlik hazánk területére a következő órákban egy ciklonnak köszönhetően. A ciklon hátoldalán feltámad az északnyugatira forduló szél, ma és szombaton csaknem országszerte erős, emellett nagy területen viharos széllökések is várhatók.

Ma estig főként a Dunántúlon, éjszaka már a középső tájakon, majd északkeleten (elsősorban Nyírség, Bodrogköz) is felléphetnek viharos lökések. A légmozgás csak szombat késő délutántól, estétől kezd el veszíteni erejéből. 

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a várható legerősebb széllökéseket pénteken és szombaton.

Az aktuális információkért érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

12 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.