Time-lapse videókon a Google Earth megfigyelései változó bolygónkról

2021. április. 16 14:43

37 éven át tartó megfigyeléseit rendezte time-lapse videókba a Google. A felvételeken egyértelműen tetten érhető az emberiség hatása bolygónk felszínére.

Izgalmas funkcióval bővítette tárházát a Google Earth. Az újonnan közzétett time-lapse videókon 37 év távlatából láthatjuk az emberiség tevékenységének hatását bolygónk felszínére. Megfigyelhetjük a jelenleg 26 millió fő lakosú Shanghai gyors terjeszkedését 1985-től kezdődően, vagy éppen az élelmiszerek és kozmetikai cikkek népszerű összetevőjét adó, indonéziai pálmaolaj ültetvények térnyerését – ezzel összhangban a megdöbbentő mértékű esőerdő-pusztítást. Saját szemünkkel láthatjuk az alaszkai Columbia-gleccser gyors olvadását, melynek mérete az elmúlt 40 évben gyakorlatilag felére csökkent. Nyomon követhető a hóréteg és a gleccserek visszahúzódása a Kilimandzsáró hegycsúcsán, a valaha a Föld negyedik legnagyobb tavának, az Aral-tónak kiszáradása, de további számos megdöbbentő felfedezést tehetünk a felület használatával.

Columbia-gleccser, 1984. Forrás: Google Timelapse

Columbia-gleccser, 2020. Forrás: Google Timelapse

Aral-tó, 1987. Forrás: Google Timelapse

Aral-tó, 2018. Forrás: Google Timelapse

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.