Tizenegy megyében zivatarokra figyelmeztetnek

2019. május. 31 11:32

A hazánktól délkeletre örvénylő ciklon továbbra is hatással van időjárásunkra. Újabb zivatarok kialakulása várható a pénteki és szombati nap folyamán.

Pénteken zivatarok kialakulásához késő délelőttől estig az Alföldön, az Északi-középhegység nyugati felén és a Dunántúl déli részén lesznek elégségesek a feltételek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre vonatkozóan a zivatarok kialakulása miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Heves, Pest, Somogy, Tolna, Baranya és Nógrád megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton az ország délkeleti harmadán, főként a Debrecen-Pécs vonal 60-80 kilométer széles sávjában várható helyenként zivatar kialakulása. A zivatarokat viharos (60-75 km/óra) szél és kisebb méretű jég, esetleg nagyobb (20-30 milliméter) csapadék kísérheti. Szombaton hét megyében érvényes figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem érkezik újabb front és egészen péntekig nem is várható újabb. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is elérheti a magas-nagyon magas szintet.
A légnyomás emelkedő tendenciát mutat.