Tizenhárom megyében felhőszakadásra figyelmeztetnek

2018. június. 10 11:22

Az elmúlt napokhoz képest valamivel kisebb számban, de továbbra is számítani kell hazánkban zivatarok kialakulására.

Vasárnap délután, este szórványosan várhatóak zivatarok, valamivel nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, az Északi-középhegység, illetve az Észak-Alföld térségében. A zivatarokhoz szélerősödés, intenzív csapadék (5-15 milliméter), néhol kisebb méretű jég társulhat. A zivatarok környezetében néhol felhőszakadás (több, mint 30, néhol esetleg  40 milliméter) és egy-egy helyen (nagyobb eséllyel északkeleten) heves zivatar is előfordulhat (90 km/óra feletti széllökés és jégeső). Az OMSZ vasárnapra az ország tizenhárom megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és a heves zivatarok miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az előttünk álló éjszaka helyenként valószínű zivatar, nagyobb valószínűséggel északon, északkeleten. Az éjszaka második felében a Dunántúl északnyugati, északi részén egy-egy heves zivatar nem zárható ki.

Hétfőn napközben elszórtan, nagyobb számban az ország északkeleti harmadában valószínű zivatarok előfordulása, amelyekhez egy-egy helyen felhőszakadás (több, mint 30 milliméter) társulhat, illetve akár egy-egy heves zivatar (90 km/óra feletti széllökés és jégeső 2 centiméter feletti átmérővel) is kialakulhat a délutáni, esti órákban. Egy-egy heves zivatar kialakulását az ország más tájain sem lehet teljesen kizárni a délutáni napszakban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.