Több évtizede nem volt ilyen hűvös a tavasz

2021. június. 04 14:37

Szeszélyes tavaszi hónapokat tudhatunk magunk mögött: a megszokottnál majdnem 2 fokkal hidegebb volt a három hónap átlagában, és a csapadék eloszlása is tartogatott meglepetéseket.

Az idei tavasz a megszokottnál 1,9 fokkal hidegebb volt, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat – utoljára 34 éve, 1987-ben volt az ideinél hűvösebb a három tavaszi hónap átlagát tekintve (a klimatológiai gyakorlatban a “megszokott” jelző az 1991-2020 közötti 30 éves periódus átlagát jelöli). Az 1901-től futó adatsorra illesztett trend alapján a tavaszi időszakban (a három tavaszi hónap átlagában) hazánkban összességében 1,1 fokos melegedés tapasztalható, mely nem zárja ki, hogy az egyes években akár pozitív, akár negatív tartományban jelentősebb kiugrások adódjanak a hőmérsékletet tekintve.

A tavaszi középhőmérséklet Magyarországon 1901 és 2021 között az 1991–2020-as átlaghoz képest a homogenizált, ellenőrzött, interpolált országos átlagok alapján.
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A három hónap során jellemzően átlag alatt alakult az országos napi középhőmérséklet, mindössze néhány napon tapasztalhattunk a megszokottnál enyhébb időt. A március 0,6 fokkal, az április 2,9 fokkal, a május 2,1 fokkal volt hidegebb a vártnál.

Országos napi középhőmérséklet 2021 tavaszán, valamint az 1991–2020-as átlag, illetve a szélsőértékek 1901 óta a homogenizált, ellenőrzött, interpolált adatok alapján.
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A tavaszi csapadékösszeg közel átlagosnak mondható, csak kevéssel marad el a normáltól. Az egyes hónapokat tekintve azonban több eltérést is tapasztalhatunk a megszokott viszonyokhoz képest: márciusban az átlagos mennyiség alig egyharmada esett, majd az április már átlagosan alakult, a május pedig mintegy 22%-kal csapadékosabbnak bizonyult a megszokottnál.

Az 1901-től kezdődő adatsorra illesztett trendvonal alapján hazánkban a tavaszi időszak egyre szárazabbá válik, mintegy 17,2%-os csökkenés tapasztalható a lehullott csapadék mennyiségében.

Tavaszi csapadékösszeg Magyarországon az 1901–2021-es időszakban az 1991–2020-as átlaghoz képest a homogenizált, ellenőrzött, interpolált országos átlagok alapján.
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.