Több helyen megdörren az ég, figyelmeztetés érvényes

2021. május. 30 11:02

A hazánktól keletre elhelyezkedő hideg légörvény vasárnap és hétfőn is kedvező feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához.

Vasárnap a déli óráktól estig először az Északi-középhegység vidékén, Észak-Alföldön, később délnyugat felé terjedve máshol is (de a délnyugati megyékben csak kis eséllyel) zivatarok kialakulására kell számítani. Az intenzív gócokhoz kisebb szemű jégeső, erős vagy viharos szél társulhat, az ország északi, északkeleti harmadában egy-egy helyen rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék (20 milliméter körül) is lehet. Vasárnap az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás miatt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Pest megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Hétfőn ismét a déli óráktól estig, de a vasárnapinál kisebb területen várható zivatartevékenység. Az ország középső harmadán és a keleti határnál nagy, Borsodban, Zemplénben és a Nyugat-Dunántúlon minimális eséllyel döröghet az ég. Intenzív gócokhoz a fentiekhez hasonló jelenségek társulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Nógrád, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a hétfői napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.