Több megyében zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2019. május. 30 11:28

A hazánk közelében örvénylő ciklon továbbra is kedvező feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához. Csütörtökön és pénteken is figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön és pénteken is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Megjelenésükre a késő délelőtti óráktól egészen estig számítani kell. A villámtevékenység mellett, viharos (60-75 km/óra) szél és kisebb méretű jég kísérheti átvonulásukat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre vonatkozóan a zivatarok kialakulása miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken még nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, emiatt már kilenc megyében érvényes figyelmeztetés. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Pest, Tolna, Baranya és Somogy megyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.