Több mint tíz fokos lehűlést hozott a hidegfront

2020. március. 13 21:03

A száraz, napsütéses hétvégét megelőző napon még barátságtalan arcát mutatta az időjárás, mely azonban mindössze átmeneti állapot.

Pénteken az erős, néhol viharos szél mellett borult égbolt és kisebb esők jellemezték az időjárást hazánkban, melyek okozója egy hidegfront. A front északról dél felé haladt, egyre gyengülő csapadékot hozva – az ország északi részeit leszámítva gyakorlatilag nem hullott mérhető mennyiség, mindössze csepergett az eső. Annál inkább mérhető a kialakult hőmérséklet-különbség: míg csütörtökön többfelé 20 fok közelében alakultak a maximumhőmérsékletek, a mai napon zömmel 10 fok körüli értékeket mértek. A legmelegebb délkeleten volt, itt 17 fokig emelkedett a hőmérséklet a legmelegebb órákban.

A 24 órás hőmérséklet-változást bemutató térképen a legmagasabb hőmérsékletek közötti különbség csak kevés helyen marad 10 fok alatt:

Kép forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.