Többhavi csapadék áztatta az országot az elmúlt pár napban

2023. január. 23 14:39

Míg a tavalyi évünk kétharmada a történelmi aszályról szólt, az elmúlt hetekben a megszokottnál jóval több csapadékkal igyekszik pótolni az időjárás.

Mediterrán ciklonok hoztak kiadós esőzést és többfelé havat az elmúlt egy hétben. A legtöbb csapadékot Miskolc Diósgyőr állomáson jegyezte az Országos Meteorológiai Szolgálat, az itt regisztrált 105,3 milliméter több mint háromhavi csapadéknak felel meg, mely mindössze hét nap leforgása alatt jelentkezett a térségben. Az alábbi térképen is jól látszik, hogy az ország döntő részén legalább egyhavi mennyiség összejött, vagy attól csak kevéssel maradt el a lehullott mennyiség a január 16-22. közötti időszakban (az országos átlagos január havi csapadékösszeg 33 milliméter körül van).

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.