Új földrész köszönhető a Kilauea vulkánnak

2018. július. 18 10:10

A Hawaiin folyamatosan forrongó Kīlauea vulkán kitörései egy kis, új szigetet hoztak létre a kihűlt lávából a 8-as számú törésvonal óceáni torkolatának legészakibb részén.

A Hawaii Vulkán Obszervatórium (HVO) munkatársai egy délelőtti berepülés során a repülőgép fedélzetéről megfigyelték, hogy ugyanaz a szivárgó láva alkotja az új földrészt, mint ami a part mentén a fő lávafolyamból származik. Az eredendően szigetnek tekintett terület becslések szerint néhány méterre van a parttól és kb. 6-9 méter átmérőjű.  Valószínűleg a sziget része a 8-as törésvonal áramlásának, amely belép az óceánba és lassan-lassan építi a víz alatt az új földrészt, ami egy idő után felszínre kerül. A  sziklatömb akkor alakulhatott ki, amikor a lassan mozgó olvadt lávára felfelé irányuló nyomás hatott, ami felfelé tolta a megkérgesedett burkolatot. A bazaltos lávák enyhe vagy széles lejtőn átfolyva gyakran elliptikus felületeket, domború struktúrákat alakítanak ki, amik tumuli néven ismertek.

A formáció egy lávacsíkkal összekapcsolódott a fő áramlási vonallal, így a tudósok már nem tekintik szigetnek. Úgy tűnik, hogy több, mint egy mérföldnyi új földterületet hozott létre a Kīlauea vulkán lávája a Kapoho Bay-en.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.