Új hőmérsékleti rekord született, közel 40 fok volt Baján

2022. augusztus. 19 22:04

A hidegfront előtt hazánk középső és keleti területein még rendkívüli magasságba emelkedett a hőmérséklet, új napi országos hőmérsékleti rekord született.

Előzetes adatok alapján megdőlt az országos napi melegrekord, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat facebook oldalán, péntek délután. Az 1946-ban, Debrecenben regisztrált 39,2 fokos korábbi rekordot több állomáson is meghaladta a pénteken mért érték. A legmelegebbet Baján regisztrálták 39,6 fokkal.

Szombaton országszerte mérséklődik a forróság, az északkeleti megyékben ugyan még 35, 36 fok is lehet a délutáni órákban, de ez több fokkal elmarad a szombaton érvényes országos hőmérsékleti rekordtól.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.