Új szintre lépett a brazil esőerdők kiirtása

2019. június. 07 10:02

Az Amazonas esőerdőinek irtása Brazíliában idén májusban rekordszintet ütött meg a műholdas adatok szerint.

A múlt hónapban közel 1200 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak ki. Tavaly az év hasonló időszakában 800 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el.

Május általában egy szárazabb időszak, az esőerdőkben ilyenkor a legintenzívebb a fakitermelés, az idei májusi erdőirtás azonban az egész évre gyászos jövőt jósol.

Az 5,3 millió négyzetkilométeres területtel rendelkező amazóniai erdőség a Föld legnagyobb esőerdője. Elengedhetetlen az oxigén előállításához és a szén légkörből történő kivonásához. A világ egyik legváltozatosabb ökoszisztémája.

Többen Jair Bolsonaro brazil elnököt hibáztatják, aki januárban lépett hivatalba és azóta gyengítette a környezetvédelmi ellenőrzéseket, valamint támogatta a bányászatot és erdőirtást a régióban.

“Az erdőirtás ilyen mértékű megugrása aligha meglepő, hiszen a brazil kormány az 1992 óta bevezetett csaknem összes környezetvédelmi jogszabályt hatályon kívül helyezte, valamint akadályozza a környezetvédelmi ellenőrzéseket.” Mondta Carlo Rittl, az Éghajlati Megfigyelő Intézet ügyvezető igazgatója.

A következő hónapokban is gondosan figyelni fogják az esőerdők kiterjedésének változását, hogy kiderüljön, egyedi kiugrásról vagy a fakitermelés, erdőpusztítás tartós emelkedésről van-e szó. Július végére kiderül melyik állítás bizonyul igaznak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.