Újabb felhőszakadás jöhet, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. július. 19 11:45

A hazánktól délre található légörvény hétfőn még az ország nagy részén kedvező feltételeket biztosít felhőszakadással kísért zivatarok kialakulásához.

Hétfőn a Kisalföld, Alpokalja kivételével sokfelé kell zivatarokra számítani. Ezen belül a legtovább, ismétlődően a Dél-Dunántúl – Pest – Északi-középhegység sávban várhatók intenzív, főként felhőszakadással kísért zivatarok. Kisebb körzetekben több tíz milliméter csapadék hullhat rövid idő alatt, de átmeneti szélrohamok és jégeső sem kizárt. Estétől a Dunától keletre szorul vissza a zivatartevékenység, de várhatóan ott is kevesebb intenzív csapadékgóc alakul ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hétfőn. Tizenöt megyében másodfokú, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás várható kialakulása miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben számíthatunk zivatarokra (még akár este, éjjel is), amelyekben főként a viharos szél és a jégeső lehet az elsődleges veszélyforrás. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A gyenge melegfront is megviseli az érzékeny idegrendszert és figyelmetlenséget, ingerlékenységet, alvászavart és reakcióidő növekedést okozhat. Bár sok lesz a felhő, még így is le lehet égni, ezért érdemes fényvédő krémet használni. A csalánfélék virágzása okozza jelenleg az allergiások tüneteit. Valamint a gombafélék spóráinak koncentrációja a nagyon magas tartományban van jelen. Megjelent a parlagfű is a kezeletlen területeken. Hamarosan a virágzás is megkezdődik.

A légnyomás csökken.