Újabb hadjáratra készül a tél

2020. március. 24 12:54

A jelenlegi hidegbetörés főként Kelet- és Közép-Európát érinti, a hétvégén azonban Nyugat-Európában ölt majd télies jelleget az időjárás.

Az elmúlt napok télies időjárását követően ismét teret hódít a tavasz térségünkben, ám újabb hideg légtömegek érkezését vetítik előre a modellek, kezdetben Nyugat- és Délnyugat-Európában. Március utolsó napjai meglehetősen hidegnek ígérkeznek ezeken a területeken, jó eséllyel fagyos hajnalokkal az Egyesült Királyságban, Írországban és Wales térségében, a Benelux államokban és Franciaország északi részén. A légtömegek péntek éjszaka kelnek útra. Bár a hideg az Északi-sark felől érkezik, ez nem jelenti, hogy extrém hideg időre kell készülni; a március végén megszokott hőmérsékletekhez képest azonban sokkal alacsonyabb értékeket mérhetnek majd. Kisebb havazás sem kizárt.

Az alábbiakban térképek segítségével mutatjuk be a hideg levegő térhódítását Európában március 28. szombat és április 1. szerda között.

Hőmérsékleti anomália, 850 hPa-os nyomási szint, március 28. szombat, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália, 850 hPa-os nyomási szint, március 29. vasárnap, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália, 850 hPa-os nyomási szint, március 30. hétfő, 12 UTC

A jelenlegi modelleredmények alapján az újabb, sarkvidéki eredetű légtömegek a jövő hét folyamán hazánkat is elérhetik, a távoli időpont miatt azonban a jövő hétre vonatkozó előrejelzés még jelentős bizonytalansággal terhelt.

Hőmérsékleti anomália, 850 hPa-os nyomási szint, március 31. kedd, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália, 850 hPa-os nyomási szint, április 1. szerda, 12 UTC

Az alábbiakban a 2 méteres hőmérsékletek várható eltéréseit is bemutatjuk. Egy-egy térség  jellemző hőmérsékleti értékeit az 1979-2010 közötti időszak adott napra vett átlagértékei adják, az alább bemutatott anomáliák az ezektől vett eltéréseket jelenítik meg.

Hőmérsékleti anomália 2 méteren, március 28. szombat, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália 2 méteren, március 29. vasárnap, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália 2 méteren, március 30. hétfő, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália 2 méteren, március 31. kedd, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália 2 méteren, április 1. szerda, 12 UTC

Hőmérsékleti anomália 2 méteren, április 2. csütörtök, 12 UTC

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.